نحوه انجام پایان نامه کارشناسی ارشد معماری : پایان نامه کارشناسی ارشد معماری یا طراحی نهایی یکی از قسمت های مهم در رشته معماری است. در این رشته دانشجویان مقاطع کارشناسی نیز موظف به ارائه پایان نامه هستند. پایان نامه های رشته معماری اغلب بر محور طراحی یک یا چند ساختمان شکل می گیرد که خود یک دوره آموزشی به حساب می آید. در این مقاله می خواهیم به موضوع انجام پایان نامه کارشناسی ارشد معماری و مراحل انجام پایان نامه کارشناسی ارشد معماری بپردازیم همراه ما باشید:
رویکرد طراحی در انجام پایان نامه ارشد معماری
دانشجویان معماری باید تمام دانش و مهارتی را که در طول سایر ترم های تحصیلی خود کسب کرده اند جمع آوری کرده و به سراغ طرح نهایی بروند. به همین دلیل انجام پایان نامه کارشناسی ارشد معماری کمی بیشتر از انجام سایر پایان نامه ها زمان می برد.
پایان نامه های معماری در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد شامل طراحی هستند. با نگاهی به عناوین پایان نامه های این رشته در سایت دانشگاه تهران، متوجه خواهید شد که در دهه هشتاد اغلب موضوعات طراحی مجتمع های عمومی یا احیای بافت شهری بوده اند. اما در دهه نود بسیاری از دانشگاه ها داشتن یک رویکرد در طراحی را برای پایان نامه ها اجباری کردند. رویکردهایی از قبیل معماری پایدار، معماری بیونیک، طبیعت گرایی، معماری دیجیتال و روانشناسی محیط از رویکردهای محبوب در دو دانشگاه تهران و شهید بهشتی است.
مراحل انجام پایان نامه ارشد معماری
۱- انتخاب موضوع پایان نامه معماری و انجام پروپوزال معماری
در انجام پایان نامه کارشناسی ارشد معماری، ابتدا موضوع پایان نامه معماری انتخاب و سپس بر اساس موضوع، پروپوزال پایان نامه معماری نوشته میشود.
موضوع انجام پایان نامه ارشد معماری
موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد معماری همواره از دغدغههای اصلی دانشجویان و پژوهشگران در نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد معماری بوده است. در قسمت زیر برخی از محبوبترین موضوعات در پایان نامه کارشناسی ارشد معماری را برای شما بیان کرده ایم:
- معماری داخلی فضاهای عمومی ساختمانهای مسکونی و برجها با استفاده از گیاه
- طراحی پوستههای نمای کنشکر در برابر نور با بهرهگیری از معماری دیجیتال (کاربرد در نمای ساختمان)
- طراحی معماری برجهای مسکونی هماهنگ با معماری سبز
- طراحی برج باغ
- طراحی خانه فرهنگ با رویکرد مدرن سازی معماری ایرانی
- نقش معماری هوشمند در انعطافپذیری فضای معماری (مانند انعطلفپذیری فضاهای باز مجتمعهای مسکونی
- تبیین مبانی نظری تکنولوژی معماری در ایران با بهرهگیری از سازوارههای طبیعی
- تدوین اصول فضاهای باز مسکونی با هدف افزایش فعالیت کودکان
- تبیین استراتژی توسعه و انتقال تکنولوژی معماری
- کاربرد الگوریتم ژنتیک در حل مسئله طراحی معماری
همانطور که گفتیم ابتدا موضوع پایان نامه معماری انتخاب و سپس بر اساس موضوع، پروپوزال پایان نامه معماری نوشته میشود. پروپوزال معماری توسط دانشجو به دانشکده ارائه گردیده یا در همان مرحله اول تایید میشود یا دانشکده تغییراتی را خواستار میشود که این تغییرات توسط دانشجو انجام می شود وتا تایید نهایی این کار ادامه می یابد.
-
نحوه انجام پروپوزال پایان نامه کارشناسی ارشد معماری
پس از مشخص شدن موضوع، برای نوشتن پروپوزال باید از مقدمه شروع کرد و به ایده کلی طرح پژوهشی پرداخت. در واقع باید مشخص کرد که چرا پرداختن به این موضوع اهمیت دارد و خواننده را آماده پذیرش بحث کرد.
در قسمت بعد به سوالی که پژوهش قرار است به آن پاسخ دهد و در مورد آن تحقیق کند، میپردازیم. در این بخش استاد راهنما باید قانع شود که مسئلهای برای حل کردن وجود دارد. در صورتی که موضوع کاربردی نباشد ممکن است اساتید کارشناسی ارشد و دکتری رشته معماری در این بخش قانع نشوند.
معمولا هر سوالی که در ذهن ایجاد میشود پیشینهای دارد که باید در پروپوزال هم به پیشینه تحقیق پرداخت و هم مشخص کرد پایان نامه معماری قرار است بر اساس چه فرضیاتی انجام شود. در پروپوزال باید از ابزارهای مورد نیاز برای تحلیل نیز نام برد و نیازهای این بخش را برشمرد. در نهایت نباید فراموش کرد که ذکر اهداف کلی و جزئی تحقیق نیز در پروپوزال رشته معماری ضرورت دارد و باید در چند خط و به طور خلاصه توضیح داده شود.
۲- انجام مطالعات رساله معماری
پس از تایید موضوع پایان نامه معماری و پروپوزال معماری، فصول ابتدایی مطالعات انجام میشود و هر فصل پس از اتمام به دانشجو ارائه میگردد تا با استاد کرکسیون شده و تغییرات لازم تا تایید نهایی در آنها اعمال گردد. در اواسط مطالعات، کار طراحی نیز آغاز میگردد.
-
روش فصل بندی پایان نامه کارشناسی ارشد معماری
پایاننامه رشته مهندسی معماری شامل ۵ فصل است و با مقدمه شروع میشود. در مقدمه پایان نامه، دانشجویان باید به بیان کلیات تحقیق و طرح خود بپردازند و آنچه را در پروپوزال نوشته بودند بصورت مفصل توضیح دهند و با توضیحاتی کامل و جامع ارائه کنند.
پس از نوشتن مقدمه، نوبت به فصل دوم پایان نامه میرسد؛ جایی که دانشجویان کارشناسی ارشد معماری باید در مورد پیشینه تحقیق خود صحبت کنند و آنچه پیشتر در زمینه پژوهش آنها انجام شده و نتایج آن را برشمارند.
در فصل سوم روش تحقیق انجام پایان نامه معماری ذکر میشود. در این فصل باید به طور کامل در مورد روشهای جمعآوری اطلاعات، متغیرها و ابزارهای اندازهگیری بحث شود و در نهایت روشهای آماری که دانشجو برای پژوهش استفاده کرده است به طور کامل معرفی شود.
در فصل چهارم پایان نامه معماری یافتههای تحقیق ارائه میشود و دانشجو سعی میکند با نمودارها و جدولهایی که نشاندهنده آمارهای به دست آمده است نتایج را به وضوح برای استادید راهنما مشخص کند.
در نهایت در فصل پنجم خلاصهای از کل فصلهای قبلی پایان نامه مرور میشود تا موضوع مجددا متمرکز شود. پس از آن نتایج حاصل شده از پژوهش با تحقیقات و پژوهشهای دیگر مقایسه میشود. برای اطمینان خاطر از فصلبندی پایان نامه و آنچه باید در فصلهای مختلف ذکر شود حتما قوانین دانشگاه را مطالعه کنید.
۳- طراحی پایان نامه معماری
در طراحی پایان نامه کارشناسی ارشد معماری، ابتدا با توجه به مطالب جمع آوری شده در مطالعات رساله نهایی، ایده طراحی مشخص میشود و روند طراحی به صورت قدم به قدم آغاز و ارائه میگردد و در هر مرحله کرکسیون با استاد، نقطه نظرات استاد در پروژه اعمال شده و تغییرات لازم تا تایید نهایی انجام می شود.
نکاتی برای برگرازی جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد معماری
پیش از هر چیز باید تدارکاتی برای جلسه دفاع فراهم کرد؛ وسایل پذیرایی، نسخههای چاپ شده پایان نامه، لپتاپ برای ارائه و برخی موارد دیگر. اما شاید مهمترین نکته در جلسه دفاع فایل ارائه دانشجو و نحوه ارائه باشد. هرچه دانشجو فایل پاورپوینت جذابتری از پایان نامه معماری خود آماده کرده باشد و نتایج و دستاوردها را به طور ترسیمی و با تصاویر و فیلم نشان دهد توجه اساتید و حضار را بیشتر جلب خواهد کرد. از طرف دیگر ملموس بودن نتایج باعث میشود تا درک کارهای انجام شده برای اساتید راهنما، مشاور و داوران سادهتر باشد و بهتر بتوانند در جریان جزئیات تحقیق قرار گیرند. دانشجویان باید علاوه بر آماده کردن فایل پاورپوینت جذاب از پایان نامه، بتوانند با تسلط کامل پژوهش خود را شرح دهند و در زمان محدود به مهترین بخشها و دستآوردهای خود اشاره کنند. زمانبندی موضوعی کمک میکند تا دانشجو به طور کامل به موضوعات مشخص شده از قبل بپردازد و در نتیجه نیاز به زمان اضافه نداشته باشد. معمولا داوران روی زمانبندی حساسیت ویژهای دارند و در صورتی که دانشجویان در زمان تعیین شده ارائه خود را به پایان نرسانند بخشی از نمره آنها را کسر میکنند.