تجزیه و تحلیل آماری در انجام پایان نامه با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی و پیشرفت های علمی انسان ها، روش های جمع آوری اطلاعات، توصیف آنها، تجزیه و تحلیل موضوعات و حتی نحوه ارائه آنها تغییر کرده است. بهتر میتوان گفت که، با پیشرفت علمی انسانها، روش های تحقیق و نتیجه گیری آنها نیز پیشرفت کرده است. یکی از نکات اصولی و حائز اهمیت در فصل تحقیقات در انجام پایان نامه، تجزیه و تحلیل داده هاست. یکی از این روش ها تجزیه و تحلیل آماری است. ما در این مقاله قصد داریم، دانشجویانی که در حال انجام پایان نامه اند را، با روش تجزیه و تحلیل آماری آشنا کنیم.
مهارت لازم برای تجزیه و تحلیل آماری در انجام پایان نامه
تجزیه و تحلیل آماری از بخش های بسیار مهم انجام پایان نامه است. زیرا یافته های دانشجو براساس تحلیل آماری انجام گرفته برروی اطلاعات جمع آوری شده ارائه می شود. تحلیل آماری پایان نامه یک کار مهم وپیچیده است و نیاز به مهارت در نرم افزار های اماری مانند Exel, spss, views و…وسایر بسته های نرم افزاری مشابه دارد. بدون وجود این آشنایی ومهارت تحلیل یافته های پژوهش شما برای ارائه پایان نامه نه تنها دشوار است بلکه علاوه بر این احتمال دارد نتایج بدست آمده از پژوهش ضعیف باشند.
تجزیه و تحلیل آماری چیست؟
آمار دانش گردآوری، طبقهبندی، تجزیه و تحلیل و تفسیر دادههاست که بر اساس آن میتوان به ارزیابی منطقی و استنباط نتایج رسید. آنالیز آماری در نگارش پایاننامه ابزاری است برای بررسی دیتاها و اطلاعات که دانشجویان به کمک آن میتوانند تصویری روشن و شفاف از دستاوردهای پژوهش خود ارائه کنند.
بدین منظور، پس از جمعآوری اعداد و ارقام باید آنها را پردازش کرد تا با تحلیلشان به نتیجهای منطقی رسید، به همین دلیل لازم است مراحل زیر را به ترتیب انجام داد:
۱٫ مرتب کردن و تنظیم دادهها: ابتدا باید دادهها را بازبینی و مرتب کرد و پس از اصلاح خطاهای احتمالی و تکمیل آنها، همه را به فرمت و قالبی یکسان درآورد.
۲٫ کدگذاری دادهها: بهتر است در مرحله دوم دادهها را به کمک نرمافزارهای آماری کدگذاری کرد تا به صورت دادههای عددی دربیایند.
۳٫ سازماندهی دادهها: باید همه دادهها وارد کامپیوتر شوند تا با استفاده از نرمافزارهای مختلف تجزیه و تحلیل آماری آنها انجام شود.
پس از انجام دادن مقدمات فوق نوبت به تجزیه و تحلیل آماری در پایاننامه میرسد.
انواع تحلیلهای آماری در انجام پایان نامه
تجزیه و تحلیل آماری به دو روش انجام میشود:
۱٫ آمار توصیفی: در روش آمار توصیفی یا Descriptive اطلاعات گردآوریشده تنطیم و خلاصه میشود تا با استفاده از آزمونهای آمار توصیفی پردازش شوند. در این روش از جداول توزیع فراوانی، درصد فراوانی و میانگین، ترسیم نمودار، محاسبه شاخصهای مرکزی، شاخصهای پراکندگی، شاخصهای چولگی، شاخصهای کشیدگی، محاسبه همبستگی و رگراسیون و پیشبینی استفاده میشود و نرم-افزارهایی نظیر SPSS نیز به دلیل سرعت و دقت بالا برای تحلیل حجم زیاد دادهها در این روش بسیار کاربردی است.
۲٫ آمار استنباطی: در روش آمار استنباطی یا Inferential محقق بر اساس دادههای گردآوری و تنظیم-شده به تجزیه و تحلیل و استنباط میپردازد تا به تصمیمگیری نهایی برسد. به عبارت دیگر، او باید نتایج به دستآمده از محاسبه اولیه آماری نمونهها را تفسیر و سپس به جامعه آماری بزرگتری تعمیم دهد. در این کار میتوان از آزمونهای آمار استنباطی نیز استفاده کرد که به دو گروه پارامتریک و ناپارامتریک تقسیم میشوند.
آزمونهای پارامتریک در سطح مقیاس فاصلهای و نسبی به آنالیز اطلاعات میپردازند و شاخص آماری آنها میانگین و واریانس است و به پیشفرض توزیع جامعه نرمال نیاز دارند. از انواع آزمون-های پارامتریک میتوان به معدل، انحراف معیار، آزمون t، آنالیز واریانس، همبستگی پیرسون و همچنین تحلیل کوواریانس اشاره کرد.
آزمونهای ناپارامتریک اطلاعات را در سطح مقیاس اسمی و رتبهای آنالیز میکنند و شاخص آماری آنها میانه و نماست و به هیچ فرضی درباره توزیع نیاز ندارند. آزمونهای ناپارامتریک عبارتاند از: میانه، همبستگی اسپیرمن، تست Wilcoxon، تست Mann-Wilcoxon، تست Kruskal-Wallis و تست Friedman و….
گفتنی است انتخاب آزمون آماری تاثیر بسیاری بر خروجی آنالیز آماری خواهد داشت و باید با در نظر گرفتن طرح، متغیرها و تعدادشان و نیز هدف از تحلیل دادهها این کار را انجام داد؛ برای مثال ممکن است برای یک پژوهش نیاز باشد از چند آزمون آماری متفاوت استفاده کرد.
موسسات انجام تجزیه و تحلیل آماری پایان نامه
همانطور که میدانید استفاده از آزمونهای آماری برای بررسی اطلاعات پژوهش الزامی است و به تجزیه و تحلیل آماری در پایاننامه بسیار کمک میکند، اما مرحله بعد، استفاده از نرمافزارهای آماری برای آنالیز داده-هاست. به عبارت دیگر باید بگوییم که تجزیه و تحلیل آماری در پایاننامه بدون استفاده از نرمافزارهای آماری غیرممکن است. اما بدیهی است که بسیاری از پژوهشگران بر این نرمافزارها تسلط نداشته باشند، زیرا کار با این نرمافزارها مستلزم داشتن مهارت کافی و دقت بالاست و پیچیدگیهای خاصی دارد؛ به همین دلیل بسیاری از دانشجویان این بخش از پایاننامهشان (تجزیه و تحلیل آماری در پایاننامه) را برونسپاری میکنند و آن را به دست متخصصان شرکتهای آماری میسپارند.
نرم افزارهای تجزیه و تحلیل آماری
امروزه نرمافزارهای آماری بسیاری در بازار وجود دارند و هر روز بر تعداد آنها افزوده میشود. یکی از نرمافزارهای رایج برای تجزیه و تحلیل آماری در پایاننامه نرمافزار SPSS است که یک برنامه تجزیهکننده جامع و انعطاف-پذیر است و به دلیل سرعت بالا در آنالیز دیتاها و توانایی تجزیه و تحلیلهای آماری گسترده و سازگاری با مجموعه آفیس از محبوبیت خاصی برخوردار است. برای استفاده از نرمافزار SPSS باید ابتدا دادههای خام را وارد و آنها را در یک فایل ذخیره کرد، سپس تحلیل مورد نیاز را انتخاب و برونداد را بررسی کرد.
تجزیه و تحلیل آماری مختص کدام فصل های پایان نامه است؟
پایاننامه نویسی فرآیندی چند فصلی است که در مقالات گذشته چگونگی انجام هر فصل را برای شما بیان کردیم. از آنجا که فصل چهارم و پنجم آن از حیث تجریه و تحلیل و جمعبندی دارای اهمیت بسیاری است.دانشجو همواره به روشهای بهکارگیری تحلیل دادهها میپردازد. در حین نگارش فصل چهارم و بویژه فصل پنجم، پژوهشگران با دقت نظر و سوءگیری مطالب خود را جمعبندی میکنند. مطالب ذکر شده در این دو فصل همواره مورد نظر خوانندگان و داوران پایاننامه خواهد بود. به این منظور بهکارگیری نکات و اصول اساسی در این دو فصل پژوهشگر را در ارائه یک پایاننامه مناسب کمک خواهد داد.
مشاوره انجام پایان نامه ارزان
اگر شما دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری باشید احتمالا نوشتن پایان نامه یکی از دغدغه های شماست. انجام پایان نامه علاوه بر مشکلاتی که برای نگارش ، انتخاب موضوع پایان نامه و نوشتن پروپزال دارد ، جنبه مالی آن نیز یکی از مشکلات دانشجویان است. نگارش پایان نامه از ابتدا تا انتها شامل هزینه هایی است که شاید برخی از دانشجویان توان پرداخت آن را نداشته باشند. بنابراین ما در نگارشگران برتر با استفاده از برترین مشاوران کشور سعی کرده ایم تا هزینه های اضافی را کسر و انجام پایان نامه برای شما ارزان تمام شود. کافیست تا با مشاورین ما تماس بگیرید تا شما در انجام پایان نامه ارزان راهنمایی کنند.